WAT ZIJN VEZELS
EN WAARVOOR DIENEN ZE?

Vezels zijn de delen van planten en fruit die we niet verteren. Ze komen in onze dikke darm terecht, waar ze het voedsel vormen voor de aanwezige bacteriën. Als we deze bacteriën goed voeden, blijven ze gedijen, waardoor de minder goede bacteriën worden verdreven.

Vezels zijn essentieel om de stoelgang te reguleren en constipatie te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat ze het hart beschermen en het risico op sommige vormen van kanker en diabetes type 2 vermindert.

Naast hun rol bij het gezond houden van de stoelgang, geven vezels ook een gevuld gevoel, wat een handig hulpmiddel is voor personen die worstelen met overmatige honger tussen de maaltijden door. Het vertraagt de afbraak van andere koolhydraten in onze bloedbaan (een proces dat de glycemische index wordt genoemd) hetgeen helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Maar naarmate mensen volwassen worden, voldoen velen niet aan hun dagelijkse vezelbehoeften. Ook daarom is het dagelijks eten van fruit en Apple Chips goed voor ons.